PETAKIDS.com
Contests Games Celebs Shop Save Animals About PETA
Save Animals
animals used in clothing vegetarian/vegan animals used for entertainment animal testing/dissection companion animals wildlife
 

Resources

Calendar Calendar

Contact Contact PETA

Grrr! Grrr! Magazine

Homewok Help Homework Help

Icons IM Buddy Icons

PETA TV PETA Kids
on PETA TV

PETA Kids Stencils PETA Kids Stencils

Resources More


Check it Out

What's Wrong With Class "Pets"? What's Wrong With Class "Pets"?
Circuses Circuses 101
Got Pets? Got Pets?
Learn to Care
for Them
Stickers Free Stickers!

Related Websites

TeachKind.org TeachKind.org









home > save animals > Test Your Animal IQ

Test Your Animal IQ
Goat

Quiz Yourself!

Do you know everything there is to know about all our furry, feathered, and finned friends? Put on your thinking cap—a stylish, synthetic thinking cap, of course—and take our quiz to find out!

1. In an animal shelter in London, a dog named Red was caught on camera …
a. Breaking out of his cage and then freeing his canine buddies from their cages
b. Dancing to the radio
c. Digging an escape tunnel

Answer:

a. Rascally Red, who used his nose and teeth to open cages so that he and his friends could enjoy midnight feasts, always freed his best friend Lucky first. There are millions of dogs like Red and his buds who desperately need homes. You can make a dog or cat feel “Lucky” by adopting from an animal shelter—instead of buying from pet stores or breeders. And remember, don’t “litter”—make sure that every dog and cat you know is spayed or neutered!

2. How many lives does a vegetarian save every year?
a. 55
b. More than 100
c. 75

Answer:

b. You don’t have to be a superhero to save lives—you just have to go vegetarian! Just think—if you ditch meat today, by this time next year, you’ll have saved more than 100 animals from living in crowded, filthy conditions, suffering through painful procedures without any painkillers, and being hung upside-down and having their throats slit while they are still conscious. How cool is that?

3. In fairy tales, frogs turn into princes, but in real life they’re some of the greatest dads in the animal kingdom! Froggy fathers have been known to …
a. Attack lions in order to defend their offspring
b. Play catch with a berry
c. Treat their kids’ boo-boos with bandages made out of leaves

Answer:

a. Giant South African bullfrogs are devoted dads who have fought lions and even elephants while protecting tadpoles. But it’s not easy being green if you’re a frog destined for dissection, so it’s a good thing for them (and us!) that it’s so easy to speak out against cutting up animals. Check out how you can “cut out dissection”!

4. Which of the following animals laugh just like us?
a. Hyenas
b. Rats
c. Donkeys

Answer:

b. Although your brother may laugh like a hyena—and your Uncle Elmo may bray like Shrek’s best buddy—rats make a chirping noise that sounds like human laughter when they’re happy. Friendly and highly intelligent, rats are fastidiously clean animals who love to play and be tickled. But every year, tens of millions of rats and mice are killed in experiments in the U.S. alone. Torturing defenseless animals is no laughing matter, so be sure to steer clear of products made by companies that test on animals.

5. Cows often form strong lifelong friendships with one another and sometimes even choose their BFFs the day that they’re born! Cows are such good friends, they even …
a. Throw parties for one another
b. Take turns babysitting for each other
c. Play hide-and-seek together

Answer:

b. Cows are affectionate animals who are deeply loyal to their families and human companions. They are gentle and shed tears when someone they love dies, and they don’t deserve to be turned into burgers or belts. So, cows about going vegetarian and giving those leather kicks the boot?

6. Marmots living in the Himalayan Mountains are known to …
a. Beg for coins from passersby
b. Tickle mountain climbers under the arms
c. Dig for gold

Answer:

c. There’s gold in the Himalayas! By uncovering gold-bearing soil and gold dust as they dig their burrows, these marmots—extra-large rodents with bushy fur and big fox-like tails—have been making their human neighbors rich for generations!

7. Sheep have excellent memories and can remember as many as 50 of their woolly friends’ faces from photographs—even if they’ve been separated for years. But a painful experience that sheep who are raised for their wool would like to forget is …
a. Mulesing
b. Live export
c. Tail-docking
d. All of the above

Answer:

d. Sheep used in the Australian wool industry have huge strips of skin and flesh hacked from their hind legs and backsides (mulesing) and have their tails docked without any painkillers. When they no longer produce enough wool, they are shipped to a foreign country (live export), where their throats are cut while they’re still conscious. Be a “flock” star: Boycott wool, and tell all your Little Bo “Peeps” to do the same. Want to know more cool stuff about sheep? Take our Super Sheep Quiz!

8. Who are the best environmentalists of the animal kingdom?
a. Goats
b. Frogs
c. The famous “recycling raccoons” of Yosemite National Park

Answer:

a. These hearty little herbivores are great environmentalists because they eat harmful weeds and plants. The best thing that you can do for the environment is to eat a plant-based diet too! Think about it: About 80 percent of the farmland and nearly half the water used in the U.S. are used to raise animals for food. The sewage produced by these animals—thousands of pounds—often spills into lakes and streams, contaminating our water sources! Yuck! The best thing that you can do for animals, your health, and the Earth is to go vegetarian!

9. Which of the following animals are called “living fossils” because they’re pretty much the same now as they were when dinosaurs roamed the earth?
a. Alligators
b. The lunchroom ladies
c. Opossums

Answer:

c. From prehistoric times to today, opossums are virtually unchanged. These cool creatures carry their young in a pouch like kangaroos, use their tails to pick things up, and can play dead better than Fido! With 50 teeth—more than any other land mammal—opossums also have the flashiest smiles around! If you see these shy animals poking around your yard or hanging out in a tree, don’t freak out—just let them do their thing. After all, it’s up to us to try to get along with all our “wild” neighbors.

10. One of the best singers in the animal kingdom is the …
a. Bottlenose dolphin
b. Screech owl
c. Humpback whale

Answer:

c. These divas of the deep would make quite a splash on American Idol! Passing along new tunes to one another, humpback whales prove that they not only have talent but culture too!

11. Like humans, pigs enjoy listening to music, playing with soccer balls, and getting massages. Super-quick learners, pigs are so smart that they can …
a. Recognize their own names
b. Act out scenes from Charlotte’s Web and Babe
c. Play video games
d. Both a. and c.
e. Both a. and b.

Answer:

d. Smarter than dogs and 3-year-old humans, pigs know their names and excel at joystick-controlled video games—racking up higher scores than some primates! Unfortunately, there’s no word yet on how well they can hoof it on Dance Dance Revolution! What we do know is that pork should never be on your fork. Instead of eating ham, sausage, or bacon—which all come from pigs—get fake’n with faux products like Yves brand veggie ham slices and Lightlife Smart bacon.

12. Which of the following animals purr when they are happy?
a. Cats
b. Rabbits
c. Panda bears
d. Both a. and b.
e. Both a. and c.

Answer:

d. Believe it or not, when rabbits are truly content, they softly grind their molars in a way that makes them sound like a cat purring. And speaking of cats, our feline friends spend more than 10,000 hours of their lives purring! To keep your cat or rabbit friend purring, make sure that he or she is spayed or neutered, gets lots of love and attention, and stays safe indoors. To give rabbits something more to purr about, avoid fur coats, cuffs, and trim.

13. In the late 1800s, a dog named Moresy …
a. Learned Morse code and became a telegraph operator for the Northern Pacific Railroad
b. Learned how to type the word “more” on a typewriter every time he wanted food
c. Became the only dog to join the “Pony Express”

Answer:

a. Moresy recognized a variety of words and phrases and always let the operator know when a train was running late. When your dogs bark or whine, they’re also trying to tell you something, so listen up! They’re saying things like, “Hey, I’ve got to use the bathroom,” or, “I’m s-o-o-o bored! Can we go for a walk now?” And remember, your dog is the one who is supposed to bark, not you—so don’t bark orders at him or her all the time! Try to make suggestions and ask questions in order to teach your dog the meaning of phrases like “treat” and “Wanna go for a walk?”

14. Which of the following animals decorate their “dens”?
a. Bears
b. Octopuses
c. Foxes

Answer:

b. These deep-sea designers collect bottle caps, attractive stones, and other finds from the ocean floor and use them to decorate their dens. They’ll even reposition an object if it doesn’t seem to suit the design!

15. Elephants love to …
a. Stand on their heads
b. Balance on podiums
c. Stand on their hind legs
d. None of the above

Answer:

d. Circuses try to paint a picture of happy animals who are performing tricks because they like to, but in reality, trainers whip, shackle, beat, and bully elephants and other animals in order to force them to perform dangerous and painful tricks that they would never do in the wild. Say, “Heck, no—I won’t go,” the next time a circus that uses animals comes to your town. Click here for the 411 on circuses that use animals.


Thanks for taking the PETA Kids Fun Animal Facts Quiz! If you didn’t ace it this time, no worries—just surf around PETAKids.com to learn more fascinating facts about your favorite furry, feathered, and finned friends! Start here!

Get the latest updates and info on all the cool PETA Kids news. Sign up and you will receive monthly updates on animal stories and your fellow animal lovers as well as exclusive special contests and offers just for subscribers.



 


E-news

You Can Help

Vegetarian Starter Kit Online Vegetarian
Starter Kit

Cut Out Dissection Cut Out
Dissection!

Stop Animal Exploitation Stop Animal
Exploitation
at Schools

Homework Help Use Your Homework
to Teach Others